АМЕРИКАНСКАТА КОМПАНИЈА ДУРА АУТОМОТИВ ЌЕ ГРАДИ ДВЕ НОВИ ФАБРИКИ ВО СКОПЈЕ 2 СЛОБОДНАТА ЗОНА

Американската компанија ДУРА Аутомотив, која веќе започна со производство во својата прва фабрика, започнува со изградба на две нови постројки во слободната зона Скопје 2.

Компанијата има над 30 фабрики и инженерски центри во 12 земји ширум светот и Северна Македонија е тринаесеттата земја во која компанијата ќе гради уште три постројки.

Првата фабрика на компанијата, со најнова технологија, веќе произведува компоненти за водечките светски компании за автомобили. Втората фабрика ќе произведува алуминиумски рамки за батерии со електрично возило со голем капацитет, додека третата постројка ќе направи алуминиумски ултра лесни профили за електрични автомобили.

Трите погони ДУРА ќе вработат околу 1.000 луѓе. Сите тие ќе работат во најсовремени фабрички системи и ќе добијат обука и вештини за учество во високо-технолошки процеси. Компанијата исто така има намера да изгради Центар за истражување и развој за поддршка на своите погони, во кои ќе бидат вработени високо квалификувани и искусни инженери, вклучувајќи инженери за компјутерски дизајн, машински експерти, механички и електрични инженери и ќе обезбеди обука за своите вработени.

Мајк Бекет, главен оперативен директор на ДУРА Аутомотив, во своето обраќање изјави дека производните капацитети во Северна Македонија ќе ја интегрираат најнапредната технологија.

„Управниот тим на ДУРА високо ја цени одличната соработка што ја добивме од Владата на Република Северна Македонија. Нивната силна поддршка му овозможи на нашиот европски оперативен тим да се движи брзо за да го финализира овој стратешки додаток во нашите операции “, рече Бекет.