JOVAN DESPOTOVSKI: INVESTITORËT NUK DUHET TË NDAHEN PËR TUAJAT DHE TONAT – JEMI DUKE INVESTUAR NË NJË TË ARDHME TË PËRBASHKËT PËR TË GJITHË

,,Si në punësimin e ndërmarrjeve në ZLE ne nuk jemi të ndarë në maqedonas, shqiptarë ose turq, kundërshtarët tanë politikë duhet të ndalojnë ndarjen e investitorëve në zonat e “tuajën dhe tonat” dhe t’u japin atyre çdo ngjyrë partie. Ndërsa po diskutojmë se çfarë është, koha kalon, dhe ne do të ngecim në vend, ndërsa të rinjtë do të vazhdojnë të emigrojnë. Shteti dhe investimet nuk janë të anëtarëve të një partie politike, shteti është i të gjithëve dhe duke investuar në investime ne investojmë në të ardhmen e dhjetëra bashkëqytetarëve tanë”, tha Jovan Despotovski drejtor i ZLE –së, në emisionin Top Tema në Telma TV.

Për mua, por besoj edhe për çdo person, është shumë më e rëndësishme që ato të inkurajojnë me sukses kompanitë të paguajnë paga më të larta, tha Jovan Despotovski.

,,Vetëm për shembull, kompania Lear në ZLE Tetovë, e cila sot filloi ciklin e dytë të investimeve vitin e kaluar pagoi 22 për qind paga më të larta në krahasim me vitin 2019, dhe për ciklin e ri të investimeve ne tashmë jemi duke negociuar masa që do të inkurajojnë një rritje të konsiderueshme në paga. Si ZLE dhe si Qeveri ne kemi treguar se kemi aftësinë të përdorim potencialin e investimeve të investitorëve aktualë dhe të ardhshëm. Me këtë qasje të re ne sigurojmë një jetë më të mirë pothuajse për të gjithë”, u shpreh Jovan Despotovski.

Sipas tij ndryshimi në modelin ekonomik të inkurajimit të investimeve reflektohet në faktin se kryesisht për këtë Qeveri janë efektet reale të investimeve për qytetarët dhe shtetin, dhe të mos jetë më e rëndësishme piktura dhe prerja e shiritave.

,,Ka mbaruar koha kur kishim fuqi punëtore të lirë, tha Jovan Despotovski në televizionin Telma, si një shtet që nuk kemi mundësi të sillemi më në atë mënyrë.

,,.Ne nuk  jemi një shtetë me fuqi punëtore të lirë. Nuk kemi njerëz për eksport, dhe nëse më në fund duam të ndalojmë eksportin e njerëzve, ne mund ta bëjmë këtë vetëm me një qasje të zgjuar ndaj konkurrencës. Unë nuk e shoh pse duhet të vrapojmë pas investitorëve që punësojnë 2000-3000 punëtorë por japin një pagë prej 15 mijë euro, në vend që të përqendrohemi te të tjerët që do të punësojnë më pak të punësuar dhe të japin një pagë shumë më të lartë.” Theksoi drejtori i ZLE –së në vizitën e tij në ,,Top Tema” në televizionin Telma.

Drejtori i ZLE –së theksoi se vetëm në katër muajt e parë të këtij viti, pesë marrëveshje u nënshkruajtën me investitorë të rinj, aktualë dhe tashmë po zhvillohen negociata me disa kompani për një vëllim investimesh që tashmë ka arritur mbi 300 milion euro.