JOVAN DESPOTOVSKI: NUK MUND TË PRESIM DISIPLINË GJERMANE TË PUNËS ME PAGË PREJ 12.000 DENARË

Rezultatet e punës në ZLE -së janë të dukshme, por pyetja është nëse do të jetë më e rëndësishme për ne që të bëjmë fotografi me shirita të kuq gjatë prerjes së shiritave apo do të tregojmë se duam të bëjmë diçka për të gjithë vendin dhe të dimë si të bëjmë rritjen e pagave duke tërhequr investime cilësore – tha Jovan Despotovski, drejtor i ZLE -së në paraqitjen e sotme i ftuar në emisionin “Stadion” në rrjetin radiofonik Kanal 77.

 

,,Ne nuk e paraqesim më veten si një vend me punë të lirë, sepse çdo person është i rëndësishëm për ne dhe ne përpiqemi të sigurojmë një jetë dinjitoze për të gjithë. Këto ndryshime janë njohur nga investitorët, kështu që vetëm në pesë muajt e parë të këtij viti ne tashmë kemi nënshkruar marrëveshje me 5 kompani, investimet totale të të cilave duhet të arrijnë mbi 65 milion euro. Gjithashtu, me konceptin e ri të tërheqjes së investimeve, i cili është aplikuar nga ZLE –ja për muajt e fundit, ne kemi arritur të stimulojmë interesin në më shumë se 30 kompani për një vëllim investimi prej mbi 425 milion euro, si dhe 8.500 punë të reja”, theksoi Jovan Despotovski.

 

Jovan Despotovski vuri në dukje se Drejtoria përpiqet të tërheqë kompania nga industri dhe profile të ndryshme, e cila është një interes afatgjatë kombëtar dhe do të ofrojë rezistencë në kohë krize siç është kjo e shkaktuar nga kriza koronare.

 

,,Suksesi dhe besimi në konceptin e ri që kemi prezantuar në ZLE flet vetë dhe për faktin se shumë shpejt, një marrëveshje investimi me vlerë më shumë se 100 milion euro do të nënshkruhet publikisht. Dhe ky do të jetë investimi më i lartë i drejtpërdrejtë që ka ndodhur që nga themelimi i ZLE -së në 20 vitet e fundit. Unë jam një person që e bazoj punën e tij ekskluzivisht në rezultate dhe shifra, kështu që lirisht mund të them se me qasjen inteligjente me të cilën kohët e fundit kemi filluar rezultatet që zgjatën 20 vjet, në ZLE do të arrijmë në një periudhë prej vetëm 3 ose 4 vjet”, tha Jovan Despotovski në paraqitjen e ftuar në “Kanal 77″.

 

Ne i kushtojmë një rëndësi të madhe zhvillimit të ekuilibruar ekonomik në mënyrë që të gjithë qytetarët të ndiejnë përfitimet e investimeve, dhe të mos ndodhin vetëm për qytetarët e kryeqytetit. Ne filluam bashkëpunimin me komunat në mënyrë që të krijojmë kushte më të mira për të gjitha kompanitë që duan të investojnë.

 

,,Dhe ne praktikisht barazojmë kushtet për mbështetjen e shtetit për investitorët vendas dhe të huaj.” Një investitor është një investitor, dhe ndryshimin nëse dhe sa ne do ta mbështesim atë e bëjmë vetëm në përputhje me kushtet për rritjen e pagave që ofron, si dhe planin e biznesit në aspektin e fitimit, pra sa para përmes taksave dhe detyrimeve të tjera ne do të mbledhim si vend nga ai investim. Kompanitë vendase që kanë potencial për të investuar dhe rritur duhet të mbështeten qoftë në zonat e ZLE- së apo jashtë. Ata gjithashtu punësojnë, trajnohen dhe marrin pjesë në eksportin total të vendit”, tha Jovan Despotovski.

 

Përndryshe, kompanitë në zonat e ZLE -së marrin pjesë me 47% në eksport, dhe vëllimi i shkëmbimit ekonomik në vitin 2020 arriti në 3,4 miliardë euro. Vëllimi më i madh i eksporteve u regjistrua në 2019 – 3,7 miliardë euro. Këtë vit në tremujorin e parë kemi rritje 84% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe sipas Jovan Despotovskit, ky vit me siguri do të përfundojë me 4 miliardë euro. Përkundër pandemisë, kompanitë në zonat e ZLE –së kanë mbi 14.000 punonjës, dhe ky numër po rritet vazhdimisht në mënyrë të vazhdueshme.