JOVAN DESPOTOVSKI: NE NUK VRAPOJMË PAS KAMERAVE DHE LOPATAVE, POR VRAPOJMË PAS PAGAVE MË TË LARTA MË SHUMË PËR BASHKËQYTETARË TANË DHE MË SHUMË PARA NË BUXHET

Me një qasje të re cilësisht e ndryshme në tërheqjen e investimeve, ne arritëm të impononim paga më të larta për bashkëqytetarët tanë të jenë një segment kyç në planet e investimeve të investitorëve të huaj të ardhshëm, i cili përfundimisht braktis konceptin e punës së lirë, tha drejtori i ZLE –së, Jovan Despotovski në emisionin ,,Zheshko politiçko leto” në Kanal 5.

,,Nuk vrapojmë pas kamerave, por vrapojmë pas pagave më të larta më shumë për bashkëqytetarë tanë dhe më shumë para në buxhet. Përfitimi i investimeve të huaja nuk është të kesh një fushatë të sukseshme politike ose të prezantohesh si një politikan i suksesshëm. Përfitimi është se bashkëqytetarë tanë të marrin paga më të mira. Në nëntë muajt e fundit, ne kemi prezantuar një qasje të ndryshme për tërheqjen e investimeve. Nëse më parë fokusi tek paraardhësit tanë dhe kundërshtarët politikë ishte në më shumë vende pune dhe sa do ta shisnin atë si sukses publik, paga jonë është më e lartë dhe kjo na bën të ndryshëm. Nga ajo që shohim tani në planet e investimeve edhe me investitorët ekzistues që duan të investojnë në projekte të reja ne kemi paga me 20% deri 30% më të larta,” tha Jovan Despotovski.

Ai theksoi se vetëm investimi i parë i Koresë së Jugut në vend i promovuar javën e kaluar parashikon paga bruto mesatare prej 2,000 euro për bashkëqytetarët tanë. Jovan Despatovski pret që trendi i rritjes së pagave mesatare në zona të vazhdojë deri në fund të vitit, pas vitit të fundit pandemik u regjistrua një rritje prej 5.5% dhe të gjitha vendet e punës u mbajtën.

Jovan Despotovski theksoi se analiza e zhvillimeve ekonomike në zona tregon se jo vetëm niveli para krizës është arritur, por është tejkaluar, dhe njoftoi se është investim i ri dhe më i madhi në vend deri më sot.

,,Negociatat për investimin më të lartë në vend deri më tani është një vëllim total prej 100 milion eurosh, dhe kompania gjermane që është aktive në zona tashmë është në fazën përfundimtare. Kjo tregon klimën e biznesit e imponuar nga Qeveria dhe ZLE -ja, si dhe anëtarsimi në Nato dhe një qasje e ndryshme ndikonë në të dhe kompanitë ekzistuese vendosin të investojnë në fabrika të reja. Ne sollëm një mënyrë të re të kombinimit të ndihmës dhe paketave të individualizuara që na bëjnë të ndryshëm nga të tjerët. Ne kemi treguar se dimë të përdorim potencialin e investitorëve të huaj,” tha Jovan Despotovski.