VAN HOOL

Më tepër se 65 vjet, kompania belge  Van Hool ka gëzuar një reputacion të lartë për projektimin dhe prodhimin e automjeteve me cilësi të lartë dhe moderne.

Van Hool prodhon një mesatare prej 1.400 autobusësh dhe rimorkio dhe rreth 4,000 automjete të tjera tregtare në vit, 80% e të cilave eksportohen në të gjithë botën. Me një fuqi punëtore prej mbi 4,000 punonjës, Van Hool është një nga prodhuesit më të mëdhenj të autobusëve në Evropë që ofron një gamë të plotë të autobusëve të transportit publik në tregun ndërkombëtar.

Ndërmarrja belge Van Hool nënshkroi një kontratë investimi në Maqedoni në korrik 2012, dhe në vitin 2014 filloi punën për një objekt prodhimi 39,000 metra katrorë të vendosur në ZLE Shkup 2. Me këtë investim, Van Hool Në Maqedoni është investimi i parë strategjik në kapacitetin prodhues të kompanisë jashtë Belgjikës. Ky investim fillestar është me vlerë 25 milion €, me 800 të punësuar.

Me realizimin e këtij investimi, pra praninë e prodhuesit belg të autobusëve në ZLE Shkup 2, për herë të parë eksportohet një produkt i gatshëm, i sofistikuar teknologjikisht në tregjet shumë të sofistikuara, duke mbajtur shenjën “Made in Macedonia”.

Në maj 2016, Van Hool në të njëjtin vend në ZLE Shkup 2 investoi në një strukturë të re prodhimi me një investim prej 15 milion €, me 400 vende të reja pune. Investimi zbatohet në tre faza. Në fazën e parë të shtatorit 2016 ishte planifikuar të përfundonte depoja. Faza e dytë në prill 2017 parashikonte hapjen e katër linjave të reja të prodhimit që dyfishuan kapacitetin për prodhimin e autobusëve, dhe në fazën e tretë në gusht 2017 u ndërtua një objekt shtesë si komorë për lyerjen e  autobusëve .

Numri i përgjithshëm i punonjësve të Van Hool në fillim të vitit 2018 është rreth 1.220 persona.