ГЕРЕСХАЈМЕР ГИ ПОСТАВИ ТЕМЕЛИТЕ НА НОВАТА ФАБРИКА ВО ТИРЗ СКОПЈЕ 2

Германската компанија Гересхајмер вчера во Технолошко индустриската развојна зона Бунарџик ги постави темелите на новата фабрика за медицинска пластика.

Ова е прва фабрика на германската компанија во Југоисточна Европа, а земјава беше избрана како поволна бизнис дестинација во конкуренција со Србија и Романија.

На свеченоста се обрати премиерот Зоран Заев, вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот на економија Крешник Бектеши и директорот на ТИРЗ, Александар Младеновски.

Инвестицијата ќе се реализира во неколку фази, со планирани 400 нови работни места. Гересхајмер започна со изградба на новата фабрика во пролетта 2019 година. Почетокот на производството е планиран за средината на 2020 година, но сепак започна вработувањето на локалниот персонал. Првата фаза на фабриката се состои од 12.500 м², која вклучува производство на простор во современи чисти простории од приближно 7.500 м². Парцелата овозможува за понатамошен развој. Фабриката првично ќе произведува медицински пластични системи, додавајќи претходно наполнети шприцови во идната фаза на проширување. Гересхајмер има 50 фабрики во 13 земји, а вкупниот обрт на компанијата е 1,3 милијарди евра.

За време на церемонијата, извршниот директор на Гересхајмер, Дитмар Симсен изјави: „Оваа нова фабрика во Скопје ќе игра значајна улога во нашите идни планови за раст. Напредуваме според планираното и очекуваме почеток на производството до средината на 2020 година. Нашите клиенти се многу заинтересирани за овие нови производствени капацитети. Ќе произведеме пластични системи за фармацевтската индустрија и за медицинскиот сектор, исто така и претходно наполнети шприцови, овде во Скопје. Северна Македонија е идеална локација за нас, која нуди обучен персонал, добра инфраструктура, ниски трошоци и многу добра поддршка од надлежните. И имаме одлични опции за понатамошно проширување на објектот во иднина. “