ZZHTI DHE JETRO JAPONEZE NËNSHKRUAN NJË MEMORANDUM BASHKËPUNIMI – QËLLIMI ËSHTË TË TËRHEQJA E INVESTIMEVE DHE BASHKËPUNIMI JAPONEZ MIDIS KOMPANIVE MAQEDONASE DHE JAPONEZE

Drejtoria për Zonat e Zhvillimit Industrial Teknologjik (ZZTI) dhe Organizata Japoneze e Tregtisë së Jashtme (JETRO) nënshkruan sot në Shkup një Memorandum bashkëpunimi, qëllimi i të cilit është të lehtësojë hyrjen e kompanive japoneze në vend, si dhe të vendosë më afër bashkëpunimi ndërmjet kompanive maqedonase dhe japoneze, veçanërisht në sferën e projekteve të përbashkëta në ndërtim dhe inovacion.

“Ky është fillimi i një bashkëpunimi shumë të rëndësishëm. Pres që në ditët në vijim delegacioni japonez, i cili përfshin përfaqësues të kompanive të mëdha japoneze, të njohë potencialin për bashkëpunim. Është veçanërisht e rëndësishme që një nga shtyllat e Memorandumit që e nënshkruam sot është mundësia e bashkëpunimit të përbashkët të kompanive maqedonase dhe japoneze në projektet për rindërtimin e Ukrainës. Ajo që patëm mundësinë të kuptojmë gjatë vizitës sonë në Japoni këtë verë është se ka një interes serioz, veçanërisht nga bankat e mëdha japoneze, për të financuar këto projekte, të cilat presim që së shpejti të zhvillohen pas përfundimit të konfliktit, në mënyrë që të nje nga fokusi i vizitës është pikërisht ai – një bisedë ndërmjet kompanive maqedonase dhe japoneze se si të shfrytëzojmë përvojën tonë dhe afërsinë tonë me këto tregje dhe kompanitë tona së bashku me kompanitë japoneze për të marrë një pjesë të asaj torte të rindërtimit”, tha drejtori. të Drejtorisë së ZZHTI Jovan Despotovski .

“Ideja e kësaj vizite ishte që kompanitë japoneze të njihen me mentalitetin në Maqedoninë e Veriut, aktivitetet e biznesit dhe të krijojnë lidhje biznesi ndërmjet kompanive japoneze dhe maqedonase. Vitet e fundit, JETRO ka punuar intensivisht në vendosjen e lidhjeve të biznesit, veçanërisht në fushën e inovacionit. Shpresojmë që kjo vizitë të krijojë një marrëdhënie më të ngushtë midis kompanive japoneze dhe startup-eve në Maqedoninë e Veriut”, tha drejtori i JETRO nga Vjena, Tatsuo Kamino.

Zëvendëskryeministri i ngarkuar për çështjet ekonomike dhe investimet, Fatmir Bytyqi, i cili prezantoi edhe mundësitë për investime në vend, theksoi rëndësinë e Japonisë si partneri ynë strategjik.

“Sot është një hap përpara në avancimin e marrëdhënieve tona dypalëshe me Japoninë, pasi përfaqësues të kompanive kryesore japoneze kanë ardhur për të njohur vendin tonë dhe mundësitë për zhvillimin e bizneseve të tyre që ofron vendi ynë. Gjatë tre dekadave të fundit, vendet tona kanë mbajtur marrëdhënie miqësore, por ne duam të kapërcejmë distancën gjeografike dhe të krijojmë lidhje më të forta ekonomike. “Kemi prezantuar mundësitë për investim që i ofrojmë në përputhje me rregulloret ligjore, nga mbështetja financiare për hapjen e vendeve të punës dhe investimet kapitale e deri tek mbështetja për kërkimin dhe zhvillimin”, tha Bytyqi.

ZZHTI pret delegacionin japonez të kryesuar nga Drejtori i Përgjithshëm i Ministrisë Japoneze të Ekonomisë, Tregtisë dhe Industrisë Takehiko Matsuo dhe Drejtori i JETRO nga Vjena, Tatsuo Kamino, ku përfshihen përfaqësues nga 11 kompani të njohura japoneze. Në tri ditët e ardhshme ata do të kenë takime me studentë të FINKI-t, me përfaqësues të kompanive të vjetra që janë pjesë e programeve të Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik, si dhe me përfaqësues të kompanive të mëdha që janë pjesë e Odës së Tregtia e Maqedonisë.

Drejtori i Përgjithshëm i METI, Matsuo theksoi se “Japonia po punon për forcimin e marrëdhënieve dypalëshe në kuadër të Iniciativës së Bashkëpunimit për Ballkanin Perëndimor, të iniciuar nga ish-kryeministri Abe. Vizita e delegacionit të biznesit sheh “një hap të madh drejt forcimit të mëtejshëm të marrëdhënieve ekonomike midis dy vendeve”.

“Rëndësia e Maqedonisë së Veriut po rritet ndjeshëm. Ndërsa mungesa e fuqisë punëtore po bëhet më e mprehtë në Evropën Qendrore dhe Lindore, Maqedonia e Veriut ka një bollëk burimesh njerëzore cilësore. Ajo gjithashtu ka akses të shkëlqyeshëm në tregun e gjerë të BE-së dhe akses transporti në vendet e tjera evropiane ku qendrat e zinxhirit të furnizimit janë tashmë të vendosura. Mbi të gjitha, Maqedonia e Veriut është një “partner i besueshëm” me të cilin ndajmë vlerat themelore”, theksoi Matsuo.

Kurse ambasadori japonez në vend, Kazuya Otsuka, theksoi se është shumë e rëndësishme që të dy vendet të avancojnë bashkëpunimin ekonomik dhe sheh një potencial të madh, veçanërisht me vizita të tilla ku kompanitë japoneze mund të njihen me mundësitë e investimit që ofron vendi.

Memorandumi nënshkruhet në muajin kur shënohet 30 vjetori i vendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Japonisë dhe Maqedonisë së Veriut.