Despotovski në Forumin Ballkanik në Budapest: Le t’i paguajmë njerëzit tanë më shumë për të qëndruar në shtëpi, jo për të importuar të huaj

“Përballja me mungesën e fuqisë punëtore në Ballkanin Perëndimor kërkon një qasje racionale dhe të guximshme. Së pari duhet të shohim se çfarë mund të bëhet në rajon me burimet ekzistuese dhe jo të kërkojmë fuqi punëtore. Ne kemi nevojë për një ristrukturim të ekonomisë, investime në teknologji dhe industri që sjellin vlerë më të madhe të shtuar dhe punë më të paguara”, tha Jovan Despotovski, drejtor i ZZHTI në Forumin Ballkanik të mbajtur në Budapest.

Despotovski, me ftesë të Institutit të Hungarisë për Punë të Jashtme, si folës kryesor i panelit kushtuar përballjes me mungesën e fuqisë punëtore në Evropën Qendrore dhe Juglindore, theksoi se për të zgjidhur këtë çështje aktuale është shumë e rëndësishme. për të parë dhe analizuar gjërat përmes një qasjeje sasiore dhe strukturore.qasje për të gjetur zgjidhje efektive.

“Hendeku i produktivitetit midis vendeve në rajon, siç dëshmohet nga statistikat e produktivitetit dhe pjesa e PBB-së për frymë, ngre pyetje kritike në lidhje me efikasitetin e punës dhe shpërndarjen sektoriale. Krahasimi i produktivitetit të Sllovenisë me Maqedoninë, Serbinë dhe Shqipërinë zbulon kontraste të mprehta. Pavarësisht madhësive të ngjashme të popullsisë, Sllovenia shfaq nivele dukshëm më të larta të produktivitetit. Këtu shtrohet pyetja pse i njëjti numër i njerëzve në Slloveni prodhojnë 5 herë më shumë se në Maqedoni apo pse i njëjti prodhim në Serbi prodhohet me 3.5 herë më shumë se në Slloveni?, tha Despotovski. Sipas tij, me optimizimin e sektorëve dhe transferimin e punëtorëve mund të ndodhë ndryshimi i nevojshëm, për shembull me transferimin e punëtorëve nga bujqësia, aktivitetet tradicionale prodhuese me pagë të ulët, si dhe nga administrata publike në sektorët e nevojshëm në Tregu i punës.

Në përballjen me mungesën e fuqisë punëtore, punëtorët e huaj paraqiten si një zgjidhje e shpejtë për të zbutur presionet aktuale, mendon Despotovski, por sipas tij, është thelbësore të merret parasysh përputhshmëria kulturore, aftësia gjuhësore dhe përshtatshmëria gjatë punësimit të fuqisë punëtore të huaj, krahas teknikës. aftësitë.

“Koncepti i lëvizjes së lirë të fuqisë punëtore në Maqedoni, Serbi dhe Shqipëri në kuadër të Ballkanit të Hapur ka potencial të mirë për të stimuluar tregjet e punës dhe për të stimuluar rritjen ekonomike. Duke lejuar sinergji më të madhe midis këtyre vendeve, ne mund të përshpejtojmë linjën e tyre të përbashkët të zhvillimit dhe të mbyllim hendekun që kemi me ekonomitë më të përparuara. Duke inkurajuar ripërcaktimin e sektorëve, pranimin e arsyeshëm të fuqisë punëtore të huaj dhe përdorimin e bashkëpunimit rajonal, ne mund t’i hapim rrugën rritjes së qëndrueshme ekonomike dhe prosperitetit në të gjithë Ballkanin Perëndimor”, theksoi Despotovski.

Në panel morën pjesë përfaqësues të Shoqatës Gjermane të Biznesit për Evropën Juglindore, Institutit të Vjenës për Studime Ekonomike, si dhe profesorë nga Fakulteti Ekonomik në Beograd dhe Fondacioni Hungarez për Kërkime Ekonomike.

Mbi 100 ekspertë, politikanë dhe përfaqësues të organizatave joqeveritare po marrin pjesë në Forumin Ballkanik në Budapest 2024, organizuar nga Instituti Hungarez për Punë të Jashtme. Mes tyre këtë vit janë Ministri i Punëve të Jashtme të Hungarisë, Peter Szijjártó, Dubravka Jedović, Ministre e Minierave dhe Energjisë së Serbisë, Vesela Cherneva, Zëvendësdrejtoreshë e Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë dhe Igli Hassani, Ministër i Evropës dhe Punëve të Jashtme. të Shqipërisë. Forumi dyditor këtë vit fokusohet në energjinë, ekonominë dhe integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor. Forumi Ballkanik mbahet për të tetin vit radhazi.