INVESTIMI I RI I HUAJ NË VITIN E RI, 2022 NË ZZHTI MË I SUKSESSHMI DERI MË TANI

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, sot shpalli investimin e parë të madh të huaj që do të hapet në Zonën zhvillimore teknologjike industriale (ZZHTI) në Shtip.

Është investimi i dytë i kompanisë kanadeze Magna International Inc. e cila projekton, zhvillon dhe prodhon sisteme, module dhe komponentë të automobilave që u ofrohen të gjithë prodhuesve më të rëndësishëm të makinave në botë. Kompania tashmë ka një investim në ZZHTI Strugë, për prodhimin dhe montimin e pasqyrave dhe produkteve të tjera teknologjike për industrinë e automobilave. Në ZZHTI Shtip, kompania do të hapë një fabrikë të re ku është planifikuar prodhimi testues të bëhet këtë vit, ndërsa prodhimi serik do të fillojë në gjysmën e parë të vitit 2024. Kryeministri Kovaçevski theksoi se me politikat e krijuara nga Qeveria, krijohet një hapësirë për investime të sigurta, duke krijuar kushte për vende të reja pune dhe të paguara mirë.

“Nuk ka interes më të madh në shtet se sa stafi i ri të investojë  në  njohuritë dhe përpjekjet e tij në vendin e tij dhe të jetë një forcë shtytëse për përparimin e shtetit, ne ua detyrojmë këtë mundësi brezave të rinj dhe do ta bëjmë atë të ndodhë në çdo kohë. kosto. Qytetarët tanë meritojnë kushte evropiane të punës dhe paga evropiane. Mbetemi të fokusuar në prioritetet, në cilësinë e jetës së qytetarëve dhe rritjen e ekonomisë. Qytetarët dhe sektori i biznesit u bindën dhe më e rëndësishmja ndjenë ndihmën dhe mbështetjen e paketës gjithëpërfshirëse të masave për përballimin e krizës energjetike, ky vit do të jetë më i mirë, por ne do të vazhdojmë të kujdesemi për të gjithë. Qeveria mendon për qytetarët e saj dhe si më parë edhe në të ardhmen nuk do të lërë askënd të përballet vetëm në një kohë plot sfida”, tha kryeministri Kovaçevski.

Kovaçevski theksoi se Maqedonia e Veriut mund të përparojë dhe të zhvillohet edhe më tepër, ndërsa mundësi të tillë ofrojnë shumë kompani të huaja të themeluara në nivel botëror dhe vendosin të investojnë  në vend.  “Zonat zhvillimore teknologjike industriale e mbyllën vitin 2022 me 2300 vende të reja pune, më tepër se 430 milionë euro investime të reja, ndërsa në tetor të vitit të kaluar u tejkalua edhe kufiri më i lartë i eksportit prej tre miliardë eurosh, që ishte rezultati më i lartë i mëparshëm i arritur në vitin 2021”, theksoi kryeministri Kovaçevski.

Jovan Despotovski, drejtor i ZZHTI-së, theksoi se viti 2022 është viti më i suksesshëm deri më tani dhe tashmë  e fillojmë vitin me një investim të ri të huaj.

“Magna Mehatroniks bëhet pjesë e familjes së ZZHTI-së.  Këtë vit e fillojmë me  investimin e ri prej 40 milionë eurosh, i cili në fazën e parë do të sjellë 600 vende të reja pune.  Ajo që është e rëndësishme është se vitin e kaluar eksporti i kompanive në zonat arriti nivelin më të lartë prej 3,7 miliardë euro, gjegjësisht 25% mbi pikën më të lartë që arritëm në vitin 2021. Këtë vit e përfundojmë edhe me efekt neto të eksportit dhe importit prej mbi 10%. Këto janë para që mbeten në ekonominë vendase. Llogaritjet fillestare thonë se 40% e këtyre mjeteve kanë mbetur në buxhet dhe në xhepat e mbi 16.300 bashkëqytetarëve tanë që punojnë në këto kompani. Vetëm në vitin 2022 kemi mbi 2.300 vende të reja pune.

Ajo që është gjithashtu e rëndësishme është se për çdo denar mbështetje të paguar nga shteti kthehen në buxhet 4. Kemi rritje të vëllimit të investimeve, por edhe rritje të cilësisë dhe rritje të vlerës së shtuar.  Pres që edhe këtë vit do të vazhdojë rritja e përshpejtuar e vendeve të punës dhe investimeve të reja”, deklaroi drejtori Despotovski.

Për të shkarkuar prezantimin, klikoni këtu.