MARRËVESHJE E NËNSHKRUAR ME “BMZ” GJERMANE PËR INVESTIME 65 MILION EURO NË ZZHTI DHE 775 PUNË TË REJA

Kompania gjermane për prodhimin e baterive litium-jonike “BMZ” do të investojë 65 milionë euro në Zonën Zhvillimore Industriale Teknologjike Shkup 2 dhe do të hapë 775 vende të reja pune.

Marrëveshja për investim është nënshkruar sot në Frankfurt nga drejtori ekzekutiv dhe themeluesi i “BMZ” Sven Bauer dhe drejtori i Drejtorisë për Zona Zhvillimore Industriale Teknologjike (ZZHTI) Jovan Despotovski, në prani të zëvendëskryeministrit për çështje ekonomike Fatmir Bytyqi dhe Jelica Ivanovska, menaxhere e përgjithshme e BMZ Maqedoni.

“Vetëm pas 7 muajsh nga takimi i parë, tashmë jemi këtu për të nënshkruar një marrëveshje investimi prej 65 milionë eurosh. Ajo që është më e rëndësishme është se BMZ do të punësojë mbi 750 persona me paga mbi 1200 euro bruto. BMZ është gjithashtu kompania e parë që zyrtarisht merr përsipër të ofrojë mbështetje konkrete për zhvillimin e aftësive tek të rinjtë në vendin tonë. Ky është një shembull i mirë se si qytetarët kanë përfitim konkret nga investimet”, tha Despotovski.

Zëvendëskryeministri Bytyqi, pas nënshkrimit, tha se mjedisi i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm i biznesit që ngjall besim, seria e masave konkurruese për mbështetjen e investimeve të reja, dha një rezultat konkret, pas vetëm disa muajsh bisedime me përfaqësuesit e shtetit, BMZ bëri një Vendimi për realizimin e investimit dhe ndërtimin e fabrikës në ZZHTI Shkup 2.

– Fakti që investimi do të realizohet nga një kompani shumë e avancuar teknologjikisht, e cila e projekton rritjen dhe zhvillimin e saj mbi bazën e kërkimit dhe zhvillimit, njohurive të avancuara, që do të thotë se do të sjellë teknologji novatore, praktika menaxhimi dhe ekspertizë në ekonominë tonë. është e kënaqshme, ato mund të transferohen edhe në kompanitë vendore në Maqedoninë e Veriut, tha Bytyqi.

Me fabrikën e re në vendin tonë, theksoi zëvendëskryeministri, BMZ do t’i bashkohet familjes së madhe prej mbi 200 kompanish gjermane në Maqedoninë e Veriut që ofrojnë paga të rregullta për mbi 20 mijë qytetarë tanë.

– Përfitimet e drejtpërdrejta të këtij investimi, i cili parashikohet të arrijë në 65 milionë euro, do të shprehen në hapjen e 755 vendeve të reja të punës, të cilat do të jenë në dispozicion të qytetarëve tanë, të cilat gjithashtu krijojnë mundësi reale për zhvillimin dhe avancimin e njohurive të tyre. aftësitë dhe kompetencat.

Me eksportin e parashikuar vjetor prej mbi 360 milionë eurosh, në ekonominë tonë po hyn një kompani që do të ndikojë pozitivisht në bilancin tregtar, por edhe do të marrë pjesë drejtpërdrejt në ndërtimin e bazave afatgjata, të avancuara teknologjikisht dhe të qëndrueshme për rritjen dhe zhvillimin ekonomik. të vendit, tha Bytyqi.

Në objektin e ri BMZ DOOEL Shkup do të bëhet prodhim serial i produkteve të baterive.

Investimi total do të realizohet në një periudhë 10-vjeçare. Ndërtimi i fabrikës është planifikuar të fillojë në fund të vitit dhe të përfundojë më së voni për 24 muaj.

Për nevojat e projektit investues do të punohet në një fabrikë moderne në ZZHTI Shkup 2, e organizuar në tri module për prodhim dhe administrim me sipërfaqe të përgjithshme prej 12.000 metra katrorë plus një qendër logjistike.

-Sot nënshkruam një marrëveshje për një investim të ri nga kompania gjermane BMZ prej afër 65 milionë euro. Me këtë Marrëveshje, në 2.5 vitet e kaluara kemi arritur numrin e marrëveshjeve të arritura për investime prej 950 milionë euro, që është mjaft e respektueshme duke pasur parasysh se niveli i investimeve që kemi pasur në dekadën e kaluar është praktikisht dyfishuar. Ajo që është veçanërisht e rëndësishme është se me këtë investim dhe me tërë kompletin e kontratave të reja tashmë po hapen vende të reja pune, numri i përgjithshëm i të cilave do të arrijë në 12.500, tha Despotovski.

Ai ka theksuar kompensimin që do t’u paguhet punëtorëve si përfitim, duke treguar se paga mesatare bruto pritet të arrijë në 1200 euro në muaj.

BMZ, theksoi ai, bëhet kompania e parë që është angazhuar zyrtarisht në planin e saj të biznesit të mbështesë programet që po zhvillohen nga Drejtoria për ZZHTI dhe Qeveria dhe që janë pilotuar në muajt e fundit në fushën e zhvillimin e aftësive të të rinjve dhe mbështetjen e talenteve. “Shpresoj se shembullin e BMZ-së do ta ndjekin edhe të tjerët”, tha Despotovski.

Siç tha ai në një prononcim për MIA Bauer, ata kanë kohë që kërkojnë një pozicion të mirë për realizimin e investimit në mbarë Evropën, sepse nuk janë kompani që kërkojnë treg afatshkurtër.

– Përkundrazi, ne po kërkojmë një vend ku do të qëndrojmë për një kohë të gjatë. Fillimisht do të fillojmë me bateritë që përdoren më së shumti në kopshtari, kositëse për lëndinë, vegla më të vogla baterish, lloje të ndryshme trapanash. Hapi i dytë është një lloj më i madh i baterive për biçikletat elektrike, dhe hapi tjetër i madh që po planifikojmë janë sistemet ku energjia e gjeneruar përmes paneleve diellore dhe amvisërive do të ruhet, tha Bauer.

Ne po kërkojmë një vend investimi ku do të qëndrojmë për një kohë të gjatë, tha Sven Bauer, CEO dhe themelues i BMZ gjermane. Ai tregoi se angazhimi i fuqisë punëtore do të jetë përmes bashkëpunimit me fakultetet dhe se gjatë studimeve do të përfaqësojnë botën e prodhimit të baterive të përdorura në pajisjet elektrike, në mënyrë që të tërheqin studentët që të vendosin për ato drejtime studimi.

“Po ashtu, ne duam t’i sjellim këtu punonjësit që do të jenë në Maqedoni në qendrën tonë të trajnimit ku fillimisht do t’u ofrojmë trajnime të specializuara për prodhimin që do të bëhet atje dhe më pas do të jenë gati për fillimin”, tha Bauer.

Jelica Ivanovska, menaxhere e përgjithshme e BMZ Shkupi, informoi se një pjesë e ekipit që do të angazhohet në kapacitetin në Shkup, tashmë po kalon trajnime në Gjermani dhe Poloni.

– Ky është një proces që nuk zgjati shumë, por ishte intensiv. Kemi pasur drejtim të shkëlqyer sidomos nga ZZHTI. Unë jam veçanërisht krenar që kompania BMZ në politikën e saj punon me një ekip vendas, një pjesë e të cilit tashmë po kalon trajnime në Gjermani dhe Poloni. Tani, pas përfundimit të pjesës administrative, duhet të fillojmë prodhimin, tha Ivanovska.

Grupi BMZ është një lider në sigurimin e të gjithë ciklit jetësor të sistemeve të baterive litium-jon me aplikime në industri të ndryshme. BMZ Holding GmbH e ka selinë në Karlstein am Main. Objektet e prodhimit të grupit ndodhen në Gjermani, Kinë, Poloni dhe SHBA, dhe ka hapur zyrat e shitjes në Japoni, Britani të Madhe dhe Francë.

Në vitin 2022, Suzanne Klaten, vajza e pronarëve të BMW, do të hyjë në BMZ me 20 për qind të aksioneve, ku ka 12.5 për qind të aksioneve. Klatten konsiderohet gruaja më e pasur në Gjermani dhe është ndër 50 më të pasurat në botë.

Kompania BMZ realizon më shumë se 100 projekte në vit. Të ardhurat e grupit BMZ në vitin 2021 arrijnë në 411 milionë euro, ndërsa të ardhurat e planifikuara nga kontratat e lidhura për 2 vitet e ardhshme vlerësohen në më shumë se 500 milionë euro. Aktualisht kompania ka më shumë se 2000 klientë me të cilët bashkëpunon dhe ka një rritje të vazhdueshme të pjesës së tregut çdo vit.