PANELI RINOR NË FORUMIN E PRESPAS PËR DIALOGUN 2023: KRIJOJM KUSHTE QË TË RINJT TË NDËRTOJNË NJË KARRIERË NË SHTËPI DHE TË JEN NXITES TË NDRYSHIMEVE

Krijimi i vendeve të punës evropiane në shtëpi dhe reformimi i arsimit për të përgatitur të rinjtë për profesionet e së ardhmes janë çelësi për parandalimin e ikjes së trurit në rajon. Në panelin rinor “Zhvillimi i aftësive dhe krijimi i mundësive:

strategji për të përballuar ikjen e trurit”, përfaqësues të qeverisë dhe institucioneve ndërkombëtare, shoqatat e të rinjve dhe organizatave joqeveritare debatuan për zgjidhje konkrete për të ndikuar në uljen e migrimit, veçanërisht të të rinjve, dhe si të inkurajohen ata që emigruan të kthehen në atdhe.

“Në ZZHTI krijojmë vende pune evropiane, të mirëpaguara dhe mundësi për të rinjtë në shtëpi. Nëse vendosni të largoheni nga vendi, atëherë nuk mund ta bëni ndryshimin. Nëse qëndroni, mund të provoni, të keni sukses dhe të keni ndryshime. Kemi shumë njerëz të zgjuar dhe të arsimuar dhe potenciali i tyre intelektual është ai që mundet do ta çojë shtetin përpara.

Të gjithë duhet të punojmë së bashku për të krijuar një të ardhme për të rinjtë në shtëpi në vend të një jete të mbushur në valixhe”, tha Jovan Despotovski, drejtor i Zonave Zhvillimore Industriale Teknologjike (ZZHTI). Ambasadori evropian në vend, David Geer, tha se problemi i ikjes së trurit është një problem i zakonshëm, por që “rruga evropiane ofron mundësinë më të mirë për të rinjtë që të ndërtojnë të ardhmen e tyre së bashku në shtëpi”.

Marko Gjorgievski, drejtor i Agjencisë Kombëtare për Programet Arsimore Evropiane dhe Lëvizshmëri, theksoi se mundësitë e ofruara nga një prej programeve më me ndikim Erasmus+ për tre dekada, i cili promovon lëvizshmërinë e të rinjve në Evropë, është një shembull se si të rinjtë mund të aplikojnë dhe te fitojn  përvojë evropiane në vend.

“Fenomeni i ikjes së trurit të individëve shumë të kualifikuar që kërkojnë kushte më të mira jetese është veçanërisht i pranishëm në vendet e Ballkanit Perëndimor. Ajo çon në humbjen e potencialit njerëzor dhe lë pasoja të rënda socio-ekonomike. Për t’i mbajtur të rinjtë duhet të ndryshohet narrativa dhe qëndrimi që kemi, të futet një qasje pozitive dhe gjithëpërfshirëse, t’i drejtohemi zhvillimit dhe bashkëpunimit”, theksoi Marko Gjorgievski.

Maja Hanxhiska Trendafilova, drejtoreshë e RESPA se “vizioni për administratën publike të reformuar është i së ardhmes dhe i provuar për të rinjtë”.

“Duke mundësuar mësimin rajonal dhe ngritjen e kapaciteteve, ne fokusohemi në kapitalin njerëzor duke mbështetur institucionet që të bëhen punëdhënës tërheqës dhe kontekste të lulëzuara për talentet e rinj të aftë,” tha Hanjiska Trendafilova.

“Një gjyqësor i pavarur dhe zero korrupsion janë të rëndësishme që të rinjtë të kthehen në vendet e tyre. Ne kemi mbështetur vendet e rajonit për më shumë se 30 vjet dhe prioriteti ynë është të mbështesim të rinjtë dhe të zhvillojmë aftësitë, që është një qasje e favorshme”, tha Livia Leu, Sekretare e Shtetit në

Ministrin e Punëve të Jashtme të Zvicrës Përfaqësues të organizatave rinore, komunitetit të startup-eve dhe universiteteve besojnë se për të trajtuar në mënyrë efektive ikjen e trurit, ky problem duhet të njihet si një shkak rrënjësor në vend të një simptome të thjeshtë dhe se është gjithashtu të nevojshme për t’u përballur me probleme të tilla si korrupsioni, mosbesimi në institucione dhe mundësitë e pamjaftueshme, të cilat janë ndër arsyet kryesore të emigrimit.

Sipas panelistëve, përmirësimi i aftësive, krijimi i mundësive për punë lokale dhe rajonale, mbështetja sipërmarrëse dhe financimi i kërkimit për t’u ofruar të rinjve alternativa tërheqëse ndaj migrimit dhe për t’i inkurajuar ata të kontribuojnë në zhvillimin dhe ekosistemin e vendeve të tyre, si dhe krijimin e rrjeteve të bashkëpunimit. , shkëmbimi i praktikave të mira dhe ofrimi i programeve që do të nxisin shkëmbimin e njohurive janë disa nga zgjidhjet që mund të ndihmojnë në zbutjen e fenomenit të ikjes së trurit.

Në panelin “Zhvillimi i aftësive dhe krijimi i mundësive: strategji për trajtimin e ikjes së trurit” përfshiu, ndër të tjera, Blendy Hodai, bashkëthemelues dhe drejtor i Forumit për Ndryshime Arsimore, Igor Madzov, nga Startup Macedonia, Leke Zherka, bashkëthemelues. dhe drejtoresha e rrjetit BONVET nga Kosova, Andrija Mladenoviq, koordinatore e projektit në Qendrën për Politika Evropiane, Serbi, Greta Harapaj, drejtoreshë marketingu në Aladin, Shqipëri, Sead Shahman, asistent profesor dhe nënkryetar i Këshillit Kombëtar Boshnjak nga Mali i Zi, Stefan Veljanovski, profesor i ekonomisë në Universitetin e Indianës si dhe Blerina Zendeli nga acceleratori fillestar i SEEE.

Për të hyrë në video regjistrimin e diskutimit, klikoni këtu.