PARAQET MUNDËSI PËR INVESTIME PARA PËRFAQËSUESVE TË INDUSTRISË GJERMANE

Tryezë e rrumbullakët për prezantimin e potencialeve investuese dhe tregtare organizuar nga ZZHTI, AHK Maqedonia e Veriut dhe dhoma gjermane IHK Frankfurt am Main.

Përfaqësuesit  mbi 20 kompanive gjermane nga aktivitete të ndryshme sot në Frankfurt u prezantuan kushtet dhe mundësitë për investime në Maqedoninë e Veriut, si dhe avantazhet që ofrohen në zonat zhvillimore teknologjike industriale.

“Interesi i treguar nga përfaqësuesit e komunitetit të biznesit gjerman na bën të sigurt se kompanitë gjermane do të vazhdojnë të marrin pjesë aktive në avancimin teknologjik, rritjen e qëndrueshme dhe zhvillimin e ekonomisë sonë”, tha zëvendëskryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut. përgjegjës për çështjet ekonomike, koordinimi i departamenteve ekonomike dhe investimeve, Fatmir Bytyqi.

Zëvendëskryeministri Bytiqi, i cili po qëndron në Frankfurt, në një tryezë të rrumbullakët së bashku me drejtorin e Drejtorisë së Zonave Zhvillimore Industriale Teknologjike (ZZHTI), Jovan Despotovski, para përfaqësuesve të industrisë së fortë gjermane, kompanive nga disa sektorë, prezantoi mundësitë për investime në vendin tonë, për masat e qeverisë dhe mbështetjen që marrin kompanitë e huaja.

“E theksuam nivelin e lartë të bashkëpunimit ekonomik ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Gjermanisë, si një përvojë e shkëlqyer dhe për rritjen e mëtejshme të numrit të kompanive gjermane, që është mbi 200, të cilat kanë investuar dhe punësojnë mbi 22 mijë qytetarë, të cilët paguhen rregullisht. paga konkurruese”, tha Bytyqi.

Zëvendëskryeministri Bytyqi theksoi se kompanitë gjermane ndihmojnë shumë në përshtatjen e standardeve në ekonominë e Maqedonisë me ato të BE-së.

Zëvendëskryeministri Bytyqi tha se nga interesimi i shprehur në tryezën e rrumbullakët me përfaqësues të komunitetit të biznesit gjerman, është reale të pritet që kompanitë gjermane të vazhdojnë të marrin pjesë aktive në avancimin teknologjik, rritjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm të ekonomisë sonë.

“E rëndësishme është se bëhet fjalë për kompani të avancuara teknologjikisht, të themeluara në tregjet globale, të cilat suksesin e tyre nuk e bazojnë në fuqinë punëtore të lirë, por në burimet njerëzore që dallohen nga njohuritë e avancuara, inovacioni, me aftësi të integruara për të qenë pjesë. të proceseve më moderne të prodhimit teknologjik”, tha Bytyqi.

Drejtori i ZZHTI-S, Jovan Despotovski, nënvizoi dy mesazhe kryesore nga takimet e sotme me kompanitë gjermane.

“Së pari, se Maqedonia e Veriut është një vend stabil, i vogël por fleksibël, i cili mund të përshtatet me kërkesat e investitorëve dhe në të njëjtën kohë të përfitojë qytetarët, dhe së dyti, është edhe më e rëndësishme që të kemi njerëz punëtorë dhe punëtorë. vendi. Por mesazhi ynë i qartë është se ata duhet të paguhen dhe ajo që më kënaq mua është se pagat e larta që ne mbrojmë janë gjithnjë e më të pranueshme për kompanitë. Tani fokusi është në aftësitë e të rinjve”, tha Despotovski dhe paralajmëroi investime të reja gjermane në vend.

Antje Wandelt, drejtoreshë e AHK Maqedonia e Veriut, pjesë e rrjetit të odave tregtare gjermane jashtë vendit, informoi se 25 kompani gjermane ishin pjesë e një tryeze të rrumbullakët që u mbajt në dhomën gjermane në Frankfurt, kryesisht kompani nga sektori financiar, metali. industria përpunuese, sektori i IT-së dhe konsulenca për investime, dhe u befasuan pozitivisht nga mundësitë e ofruara nga Maqedonia e Veriut.

“Ata më së shumti u interesuan për kuadrin e arsimuar, për infrastrukturën, për stafin me arsim profesional. Disa prej kompanive tashmë janë prezente në treg dhe janë të interesuara për mundësi të mëtejshme, për disa prej tyre vendi është një treg i ri që ka ngjallur interes serioz”, tha Wandelt.

Ndërkaq, zëvendëskryeministri Bytyqi së bashku me drejtorin e Drejtorisë për Zonat Zhvillimore Industriale Teknologjike (ZZHTI), Jovan Despotovski, janë në një vizitë pune në Republikën Federale të Gjermanisë, gjatë së cilës të hënën në Frankfurt u nënshkrua marrëveshja me Kompania gjermane për prodhimin e baterive litium-jon “BMZ”, për realizimin e një investimi të ri gjerman në Maqedoninë e Veriut, i cili do të sigurojë mbi 750 vende të reja pune.