SHKUPI ARITI NË VENDIN E 1-rë SI QYTETI EVROPIAN NË MESIN MË FITIMTAR PËR INVESTIME

Shkupi ishte në krye të TOP 10 qyteteve evropiane të mesme sipas efektivitetit, gjegjësisht rentabilitetit për investime në renditjen e bërë nga revista ekonomike FDI Intelligence, pjesë e revistës së njohur ekonomike ndërkombëtare, Financial Times. Ky është një kërcim nga vendi i katërt ku ishte kryeqyteti maqedonas në renditjen e vitit të kaluar. Rajoni i Shkupit këtë vit ishte edhe në mesin e dhjetë rajoneve të para të vogla evropiane që mbajnë epitetin “qytetet dhe rajonet e së ardhmes” për sa i përket klimës së biznesit dhe investimeve. Nga qytetet kryesore në fqinjësi, Sofja renditet e dyta në kategorinë e përfitueshmërisë dhe Beogradi renditet respektivisht në vendin e 8-të dhe të 9-të në kategorinë e përfitimit dhe klimës së biznesit.

Renditja e bërë nga kjo revistë çdo vit rendit qytetet dhe rajonet nga Evropa sipas atraktivitetit, klimës së favorshme të biznesit si dhe mundësive për investitorët e huaj. Renditja është bërë sipas studentit dhe performancës në pesë nënkategoritë e mëposhtme: potenciali ekonomik, kapitali njerëzor dhe mënyra e jetesës, lidhja, mjedisi i favorshëm i biznesit dhe efektiviteti i kostos. Këtë vit, ekipi i ekspertëve të FDI dhe Financial Times bëri zgjedhjen midis 330 qyteteve dhe 41 rajoneve.

Shumica e investitorëve të huaj janë në zonat teknologjike industriale në Shkup. ZZHTI me qasjen e re për tërheqjen e investimeve që ka zbatuar në tre vitet e fundit ka rezultuar në realizimin e investimeve mbi 1 miliard euro, që është e barabartë me volumin total të investimeve nga viti 2006 deri në vitin 2019. Në vitin 2023 u nënshkrua marrëveshja për investimin më të madh të huaj që prej pavarësisë së shtetit, gjigantin tajvanez “Yageo” me një kontratë 205 milionë euro.

Efekti i investimeve të huaja sjell edhe përfitime të drejtpërdrejta për qytetarët. Paga mesatare në zonat tashmë në tetor 2023 ka kaluar 40.000 denarë, që është dy herë më shumë në krahasim me 19.000 në vitin 2016, ndërsa numri i punëtorëve është rritur në 18.000, që është tre herë më shumë në krahasim me 6.000 në vitin 2016.

Më shumë detaje në linkun:   https://www.fdiintelligence.com/content/News/european-cities-and-regions-of-the-future-2024-the-winners-83483