BEKTESHI DHE DESPOTOVSKI NË BRUKSEL – NËNSHKRUAR MARRËVESHJE PËR INVESTIME TË RE 40 MILION EURO NË ZZHTI KËRÇEVË

Kompania Belge “Avesta Battery and Energy Engineering” (ABEE) do të ndërtojë fabrikën për prodhimin e baterive elektrike për vetura në ZZHTI Kërçovë. Investimi total do të arrijë në 40 milionë euro dhe do të hapen 600 vende te reja pune.

Marrëveshjen për realizimin e investimit e nënshkruan sot në Bruksel drejtori i Drejtorisë për Zona Zhvillimore Teknologjike Industriale, Jovan Despotovski dhe pronari dhe drejtori i përgjithshëm i ABEE, Neshin Omar.

Në ceremoninë e nënshkrimit të kontratës mori pjesë edhe ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi përgëzoi menaxhmentin e ZZHTI për punën e kryer me sukses në fushën e tërheqjes së investimeve të reja.

“Qeveria miratoi legjislacionin e ri për investimet në vend që është i parashikueshëm për investitorët, veçanërisht në fushën e futjes së teknologjive të reja për automjetet elektrike, që është trend në botë. Ajo që është e rëndësishme të thuhet për këtë investim të kompanisë ABEE është se do të realizohet në zonën e Kërçovës dhe do të krijohen 600 vende pune në të gjitha fazat. Kjo do të nënkuptojë reduktim të migracionit dhe hapje të vendeve të reja të punës me kualifikim të lartë dhe me pagesë të lartë jo vetëm për popullsinë vendase por edhe për të gjithë vendin”, tha ministry Bekteshi.

Ministri theksoi se po ashtu është me rëndësi të madhe që stafi që do të punësohet në fabrikën në Kërçovë do të kalojë nëpër një proces trajnimi për futjen e teknologjive të reja dhe aplikimin e proceseve të punës së teknologjisë së lartë që do të zbatohen në ABEE. fabrika në Kërçovë.

“Nuk po ndalemi këtu, negociatat për investime të reja në vend janë në fazën finale, që do të thotë vende të reja pune dhe zhvillim të gjithë ekonomisë”, tha Bekteshi.

Drejtori i ZZHTI- Jovan Despotovski, u shpreh i kënaqur për nënshkrimin e kontratës me një kompani që është aktive në industrinë e automjeteve elektrike të shekullit të 21-të.

“Është një kompani me rritje të shpejtë që investon në teknologji të avancuara. Plani i përgjithshëm është një investim prej 40 milionë eurosh dhe 600 vende pune. Paga mesatare bruto do të jetë 1500 euro. Ajo që më gëzon veçanërisht është se mosha mesatare e punonjësve në këtë kompani tani është 30 deri në 35 vjeç dhe vijnë nga 23 kombësi. Kompania tërheq talente nga e gjithë bota dhe besoj se fabrika në Maqedoni do të bëhet një qendër ku ata do të jenë tërheqin talente të tilla, veçanërisht të rinjtë.

Me këtë hapim një kapitull të ri. Ne kryejmë investime që jo vetëm sjellin vlerë të shtuar më të lartë, por edhe janë në rritje të shpejtë. Me këtë ne e vendosim Maqedoninë jo vetëm në hartën e vendeve që kanë kapacitet për investime të mëdha, por edhe për investime të shekullit të 21-të”, tha Despotovski.

Pronari dhe drejtori i përgjithshëm i ABEE, Noshin Omar, tha se është i kënaqur që hyn në këtë partneritet me Maqedoninë e Veriut.

“Ky projekt përfaqëson një pikë kthese kyçe në strategjinë e zgjerimit të ABEE dhe është një konfirmim i angazhimit tonë për të gjetur inovacione teknologjike dhe zgjidhje për qëndrueshmërinë e energjisë. Jemi të bindur se kjo fabrikë do të kontribuojë në rritjen ekonomike të Maqedonisë së Veriut dhe do të forcojë më tej pozitën e ABEE si lider global në industrinë e sistemeve të menaxhimit të baterive”, tha Omar.

“Avesta Batteries and Energy Engineering” në ZZHTI Kërçovë do të fokusohet në zhvillimin dhe prodhimin e sistemeve të menaxhimit të baterive (BMS) dhe sistemeve të elektronikës energjetike. Prodhimi është planifikuar të fillojë në vitin 2024, dhe kapaciteti prodhues i kompanisë do të jetë 300,000 njësi në vit. Gjithashtu, kjo kompani planifikon të zhvillojë një gamë të re produktesh që do të zgjerojnë portofolin e produkteve të ABEE.

“Avesta Batteries and Energy Engineering”, është një kompani inxhinierike e specializuar në gjetjen e zgjidhjeve të avancuara inovative për bateritë dhe sistemet e baterive për aplikime automobilistike dhe stacionare.