MINISTRIA JAPONEZE E EKONOMISË DHE ZZHTI ME INICIATIVAT E PËRBASHKËTA PËR BASHKËPUNIM EKONOMIK

Drejtori i ZZHTI-it Jovan Despotovski u takua me ndihmës ministrin e ekonomisë së Japonisë dhe drejtorin e përgjithshëm të Drejtorisë së Politikave Tregtare Matsuo Takehiko. Të dy theksuan rëndësinë e forcimit të bashkëpunimit ekonomik ndërmjet Japonisë dhe Maqedonisë së Veriut, veçanërisht në dritën e sfidave globale politike dhe ekonomike, si dhe u diskutuan edhe iniciativat specifike të bashkëpunimit.

“Japonia ka një potencial të madh ekonomik dhe investues dhe mund të bëhet një partner i rëndësishëm për rritjen e përshpejtuar të Maqedonisë. Biseduam për programet specifike të ofruara nga ministria për të mbështetur investimet e kompanive japoneze jashtë vendit, si dhe për programet e trajnimit për menaxherët tanë, nëpër të cilat tashmë kanë kaluar mbi 200 menaxherë të kompanive të vogla dhe të mesme maqedonase. Është një potencial që duhet shfrytëzuar”, theksoi Despotovski.

Zëvendësministri japonez i ekonomisë theksoi se është shumë e rëndësishme të forcohet bashkëpunimi ekonomik ndërmjet vendeve që ndajnë vlera të përbashkëta si S.Maqedonia dhe tregoi se vendi ofron elemente tërheqëse për investitorët japonezë, veçanërisht për kompanitë që punojnë në fushën e IT-së. dhe teknologjitë e avancuara.

Drejtori i ZZHTI i dërgoi një ftesë të veçantë ministrit japonez të Ekonomisë që vitin e ardhshëm të vijë për një vizitë zyrtare në vend në kuadër të aktiviteteve për shënimin e 30-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve.

Despotovski më parë pati takime me njerëzit e parë të Agjencisë së Bashkëpunimit për Zhvillim të Japonisë (JICA Japan International Cooperation Agency), Shoqatës së Industrisë së Autopjesëve të Japonisë, Dhomës së Tregtisë së Japonisë, si dhe Shoqatës japoneze të ekonomisë së re (Asociacioni japonez i ekonomisë së re ), nga ku dolën plane konkrete për bashkëpunim ekonomik dhe inkurajim të kompanive japoneze për të investuar në Maqedoninë e Veriut. “Qëllimi është të prezantojmë vendin tonë dhe mundësitë e investimeve për më shumë kompani dhe institucione japoneze. Bisedimet fillestare janë inkurajuese dhe tashmë po hapen mundësi për bashkëpunim në shumë nivele”, thotë Despotovski.

Despotovski ndodhet në një vizitë disaditore në Japoni, e organizuar në bashkëpunim me Ambasadën Japoneze në Maqedoninë e Veriut. Qëllimi është prezantimi i mundësive për investime në vendin tonë, si dhe janë planifikuar takime me disa dhoma japoneze, shoqata biznesi, kompani dhe institucione shtetërore.