ZZHTI: PREZANTOI GJENERATËN E PARË TË 32 AMBASADORËVE TË PROJEKTIT “E ARDHMJA FILLON NË SHTËPI”

ZZHTI dhe Dhoma e Tregtisë prezantuan gjeneratën e parë të ambasadorëve në kuadër të projektit “E ardhmja fillon në shtëpi”. 32 të rinj të suksesshëm dhe frymëzues nga fusha të ndryshme u zgjodhën së bashku me publikun e gjerë, ZZHTI dhe Dhomën e Tregtisë. Numri prej 32 të rinjsh, ambasadorë të “E ardhmja fillon nga shtëpia”, simbolizon 32 vjet nga pavarësia e Maqedonisë, të cilët me shembullin e tyre kontribuojnë në rritjen dhe zhvillimin e saj në të ardhmen.

Ndër ambasadorët e “E ardhmja fillon në shtëpi” janë aktorja Darja Rizova, gjeniu matematikan nëntëvjeçar Makedon Dimitrievski, pianisti Dino Imeri, Borce Stamenov nga iniciativa “Dhuro një kompjuter”, mësuesja Vesela Bogdanoviq, i vetmi fitues maqedonas i çmimit global “50 arsimtarët më të mirë në botë”, olimpisti Dejan Georgievski, si dhe biznesmenë, profesorë, aktivistë qytetarë, punëtorë të kulturës, studentë dhe nxënës.

Në mesazhet e tyre, kryetari i shtetit Stevo Pendarovski dhe drejtori i ZZHTI-së Jovan Despotovski theksuan se këta njerëz dhe shumë të tjerë si ata duhet të marrin vëmendjen e publikut si shembuj të liderëve të ardhshëm që do ta çojnë vendin përpara.

Liderët politikë krijojnë një kornizë, por këta njerëz e çojnë vendin përpara”. Njerëzve të rinj dhe cilësorë duhet t’u jepet shikueshmëri. Ne kemi nevojë për liderë në sferën dixhitale, njerëz që luftojnë për të drejtat e njeriut, për njerëzit me nevoja të veçanta, për një mjedis të shëndetshëm… E thashë me një rast dhe do ta përsëris tani, kërcënimi më i madh për vendin është demografia, emigrimi i të rinjve. Kemi fëmijë të zgjuar, ata duhet të ecin përpara”, theksoi presidenti Pendarovski dhe shtoi.

“Ne kemi njerëz super cilësorë, të cilëve duhet t’u japim shikueshmëri dhe të gjithë duhet të mësojmë prej tyre. Duhet ta çojmë vendin përpara me zgjuarsinë tonë. Të rinjtë qëndrojnë pas çdo ndryshimi shoqëror. “Ne të moshuarit mund të ndihmojmë me sugjerime, por ata shkojnë përpara”, theksoi Pendarovski.

Drejtori i ZZHTI-is, Jovan Despotovski, theksoi se kjo është vetëm faza e parë e projektit dhe paralajmëroi vazhdimin e iniciativave konkrete për të rinjtë. Ai gjithashtu shtoi se kur bëhet fjalë për të ardhmen e vendit, veçanërisht të rinjve, me cilësi të lartë, matrica duhet të jetë jopartiake.

“Po përfundojmë fazën e parë të kësaj nisme. Në dy muajt e fundit kemi mundësuar 32 të rinj, secili të suksesshëm në fushën e vet, të dëgjojnë historitë e tyre të suksesit. Ajo që më gëzon është se ne arritëm t’u dërgojmë mesazhin e tyre mbi 1.5 milionë bashkëqytetarëve tanë. Pra, nëse kemi arritur të inkurajojmë të paktën disa prej tyre që të mendojnë përmes këtyre shembujve pozitivë dhe të kuptojnë se e ardhmja me të vërtetë fillon në shtëpi, atëherë ne kemi arritur vërtet një sukses të madh.

Reagimi pozitiv në publik na detyron të vazhdojmë. Faza tjetër është një projekt, domethënë formimi i një platforme, organizate ose të ngjashme. për të organizuar këtë masë kritike njerëzish të suksesshëm që nuk janë politikanë dhe që me propozimet, iniciativat dhe masat e tyre specifike do të afirmohen si një zë në shoqëri që do të punojë për ndryshime pozitive në të gjitha sferat që prekin qytetarët, e veçanërisht. të rinjtë”, tha Despotovski dhe shtoi se “në fakt, këta janë njerëzit që duhet të jenë lajm, lajmet politike nuk duhet të jenë gjithmonë dominuese”.

ZZHTI dhe Dhoma e Tregtisë lançuan konceptin “E ardhmja fillon në shtëpi” në dhjetor 2023. Qëllimi i nismës është krijimi i një platforme përmes së cilës këta të rinj të suksesshëm do të motivojnë të rinjtë, por edhe do të kontribuojnë në krijimin e politikave dhe iniciativave që synojnë mbështetjen e të rinjve në vend.